Sortera dina sopor rätt

Genom att sortera dina sopor bidrar du till att återvinningsbara material kan användas igen. Och igen!

Dagligen samlar vi på oss en mängd sopor som ska slängas. Med allt är faktiskt inte skräp! Med din hjälp kan vi ta ett större ansvar för vår miljö genom att källsortera vårt avfall rätt.

Det tar tid och kan kännas krångligt att behöva sortera sina sopor. Men har du tänkt på vilken insats för miljön du gör för varje kapsyl och plastkartong du sorterar? Kapsyler kan bli till en ny bil, kompost till biogas och dina gamla plastförpackningar till en ny blomkruka.

Vad hamnar var?

Batterier

Alla vanliga hushållsbatterier, men också mobiltelefon-, leksaks-, apparatbatterier och knappceller (i klockor, hörapparater), och blybatterier lämnas i särskild batteriholk. Bilbatterier kan du lämna till återförsäljare eller till närmaste miljöstation (se farligt avfall). Apparater med inbyggda batterier samlas in som el-avfall. 

Byteshyllor

I en del fastigheter har vi byteshyllor. Här kan du ställa saker som du tror andra kan ha glädje av men som du själv inte längre vill ha. Det lönar sig att använda saker så länge det går, det är både bra för din plånbok och för miljön.

Elektronik

Elektronik är produkter med sladd och batteri. IT-, telekom- och kontorsutrustning, el- och batteridrivna handverktyg och hushållsapparater.

Farligt avfall

Hit räknas t ex glykol, spillolja, färg, lim, färgrester och oljor, hushållskemikalier, lösningsmedel, bilbatterier, lysrör och glödlampor. Spola aldrig ner flytande miljöfarligt avfall i toaletten eller i vasken, eftersom det kan orsaka skada, eller släng det inte bland Restavfall/hushållsavfall. Farligt avfall lämnas på ortens återvinningscentraler och miljöstationer. 

Glasförpackningar

Du sorterar färgat och ofärgat glas var för sig i olika behållare. Dock ska du inte slänga dricksglas, porslin, fönsterglas, speglar, kristall och vaser här. De sorteras som restavfall/hushållsavfall.

Matavfall

Om det finns sortering av matavfall där du bor ska du slänga matavfallet här. Använd endast de papperspåsar du fått ut som är till matavfall. Matavfall är exempelvis kött, fisk, frukt, grönsaker och kaffesump. Om du inte kan sortera matavfall i din fastighet lägger du matavfallet bland restavfallet. Det är mycket viktigt att du inte slänger plastpåsar i matavfallet eftersom detta försvårar återvinningen.

Metallförpackningar

Metallförpackningar är konservburkar, metallock, kaviartuber och andra typer av tuber, aluminiumfolie, aluminiumformar, kapsyler och rör för vitaminer och brustabletter och huvudvärkstabletter. Ta alltid bort platslock och sortera dessa i plastförpackningar.

Pappersförpackningar

Tomma mjölk-, fil-, fling-, pizza och juiceförpackningar, äggkartonger, papperskassar, toa- och hushållsrullar och omslagspapper. Förpackningarna ska vara rena och ursköljda när du slänger dem.

Plastförpackningar

Plast kan vara både hårt och mjukt. Till plast räknas schampo- och tvålflaskor, diskmedelsflaskor, margarinaskar, kesoburkar, glasslådor, burkar, dunkar, plastlock och läsk- eller saftflaskor. Även all mjukplast så som plastfolie, plastpåsar, tandkrämstuber och annan mjukplast. Förpackningarna bör vara torra och rena när de slängs

Restavfall/hushållsavfall

Här slänger du bland annat blöjor, tamponger, bindor, dammsugarpåsar, diskborstar, porslin, plastleksaker, snus och fimpar, blommor och blomjord, hushållspapper och tepåsar. Har du inte sortering för matavfall där du bor ska även matavfallet slängas här.

Tidningar och papper

Bland tidningar och papper ska du slänga dagstidningar, tidskrifter, kataloger, reklamblad, kuvert och skrivpapper. Fönsterkuvert och självhäftande kuvert kan också läggas här om du river bort fönstret och alla klistriga flikar. Annars läggs de bland restavfallet/hushållsavfallet. Papperskassar ska sorteras som kartong.

Wellpapp

Här slänger du förpackningar av wellpapp som känns igen på det vågiga mellanskiktet. Dock ej vaxad wellpap eller plastbelagd kartong.