Fira de ytliga kontakterna

Under advent (julen -24 reds. anm) är vi många som har fullt upp på jobbet. Med avslut och uppstarter, planering, allmän jul-rusch och mingel. Och sedan rakt in i julhandeln, julmyset och julmusten med andan i halsen. Stan fylls med julstämning och myller - och det är i småpratet magin skapas.

Städer behöver en mix av bostäder, butiker, kontor och andra verksamheter, som restauranger, förskolor, kulturaktörer och föreningar. Kommersiella aktörer – som vi själva och våra lokalhyresgästers verksamheter – tillför extra dimensioner till stadens alla kvarter.

Utan kommersiella lokaler skulle stadslivet utarmas.

Vi människor gillar skyltfönster att titta i, skomakare på andra sidan gatan, en biograf runt hörnet och kontor med kollegor och kaffe. Men varför är det så?

En del pekar på rationella skäl, som att städernas stora utbud av varor och tjänster ger oss bättre ekonomiska möjligheter. Andra lyfter att vi människor är sociala varelser och att stadslivet därför ger oss stora psykologiska vinster. Får vi till och med en del existentiella behov uppfyllda i staden? Det som är lätt att mäta - exempelvis våra kvadratmeter - är inte alltid hela grejen. Det är människorna som använder dem som skapar värdet.

Ett större vi är en slags superkraft

Julen och allt därtill handlar i stor utsträckning om vänner och familj, de vi håller närmst och kärast. Men det finns undersökningar som också visar att ju mer vi interagerar med människor vi inte känner, desto bättre mår vi själva. I studier där man uppmuntrar människor att småprata med en främling, till exempel på tåget, blir båda parter på bättre humör. Trots att deltagarna först var tveksamma och trodde att det skulle kännas bättre utan prat. Vi människor gillar andra människor, även när vi tror att vi inte gör det, vilket kanske är en del av förklaringen till varför vi gillar att vara i staden. Inte bara på julen förstås, men kanske är det så att julen även är småpratets högtid? Vi är fler som går på stan, tar oss in till city och växlar några ord i butikerna, hos frisören, barberaren, floristen och över delikatessdiskarna.

Kan det vara så att städerna, de levande kvarteren, faktiskt ger oss ett större vi som får oss att växa? Så att vi går och trivs där i myllret.

Fyra tips för december:

  1. Hört om teorin kring så kallade ”Weak ties”? Sociologens Mark Granovetters inflytelserika artikel ”The Strength of Weak ties” från 1973 väcker tankar än idag.
  2. Nätverk är viktig och kommer i flera olika former. Hylla småpratet och var en del av kvarteret!
  3. Ordna ett mingel, en fika eller en AW innan jul med några nya bekantskaper och bejaka de ytliga kontakterna.
  4. Nytt år, ny lokal? Spana in några av våra fina! Här hittar du dem.