Trikåfabriken
Med varsam hand har den gamla Trikåfabriken (anno tidigt 1900-tal) på Möllevången i Malmö omvandlats till hållbara kontorslokaler med själ och hjärta. Här tillverkades under många år trikåunderkläder för damer men idag är det en aktiv mötesplats för kreativa företagare som vill bidra till att utveckla Möllan och staden.
Ett kreativ gäng på Trikåfabriken!
Den historiska miljön präglar än idag vardagen för våra hyresgäster på allra bästa sätt. Med vackra attribut, materialval och design tillför Trikåfabriken lite historisk magi och är en inspirerande bas till dagens arbetsliv. Här sitter: filmproduktionsbolaget Anagram, Biljard & Shuffle, dansstudion Cubabaila, content- och produktionsbyrån Edisen Sweden, arkitektbyrån FOJAB, Glasmästarn, Horisont Arkitekter, IT-säkerhetsföretaget Nimblr, Kira förlag, kommunikations- och webbyrån Konovalenko, galleri Signal, restaurang Grand Mat och Öl, modellagenturen MIKAs Stockholm, Nitrat Film, VC-bolaget Pale Blue Dot, musikappföretaget Sonemic, frilanskollektivet Svarta Lådan, digitalbyrån Talkative och fotograf Ursula Striner.
Hållbara kontor med själ och hjärta
När vi inledde renoveringsprocessen var det viktigt att behålla husets karaktär och själ. Planlösningarna i huset utgick från byggnaden och vi har återbrukat det material vi kunnat. Genom att ta vara på så mycket som möjligt har vi bevarar husets unika kulturarv samtidigt som vi skapat något nytt. Med en genomtänkt renoveringsprocess har en gammal fastighet blivit en modern, hållbar arbetsplats med smart teknologi och flexibla lösningar.
Trikåfabriken har länge huserat många kreativa aktörer. När det var dags att göra en större upprustning av fastigheten var målet att både behålla husets karaktär och själ men också att hålla fast i profilen på hyresgästerna. Mixen av hyresgäster som flyttat hit är ett kvitto på att vårt koncept har fungerat.
Unni Sollbe, vd Stena Fastigheter Malmö
Renoverad med återbruk i fokus
Tidigt i processen upprättades en så kallad miljöplan i samverkan mellan oss på Stena Fastigheter och entreprenören, som fungerade som en ryggrad i projektet. Här fastställde vi flera aspekter avseende återbruksinventering, rivning, styrning av farligt avfall, mängdavfall och transporter mm, så att vi efter bästa förmåga kunde göra en hållbar renovering genom hela vägen.
Ett ombyggnadsprojekt som klimatberäknats
Trikåfabriken är ett av Sveriges första ombyggnationsprojekt som klimatberäknats. För att säkerställa långsiktigt hållbar miljö- och klimatnytta har byggnaden certifierats enligt standarden Miljöbyggnad i Drift nivå Guld.
Vi har bland annat valt att lyfta fram de gamla golven, slipa och behandla dem. De gamla fönstren som fanns på plats har vi renoverat, vi har återanvänt tegelsten från väggar till att sätta igen dörrhål, och det som vi inte använt själva har vi tagit vidare till Malmö Återbyggdepå, så de kan användas i andra byggen. Genom att vi återanvänder material som redan finns i byggnaden blir klimatavtrycket för det materialet noll.
Moa Persson, Projektutvecklare och affärsutveckling