Från fotbollsplanen till fritidsgården

En dag med Andres och Alicia - sportvärdar på Samhällsmatchen

Andres Cespedes och Alicia Bjuström jobbar på Samhällsmatchen, Hammarby Fotbolls sociala initiativ. Sportvärdarna är unga vuxna som jobbar med de olika aktiviteter och evenemang som Samhällsmatchen står bakom, något som möjliggörs via ett samarbete med Stockholms Stad. Som stolt huvudsponsor till Samhällsmatchen hängde vi på Stena Fastigheter med dem en dag på jobbet. 

Andres Cespedes sitter på ett kafé vid Eriksdalshallen på Södermalm i Stockholm och jobbar med sin sportvärdskollega Viktoria, och Aylin som är projektledare för Samhällsmatchen. Just idag planeras det inför fotbollsturneringen Klasskampen. Det är mycket som ska förberedas och organiseras.

– Tur att vi har Andres, en stjärna på excel! Säger Aylin. 

Andres är uppvuxen i södra Stockholm, bland annat i Skarpnäck och Johanneshov, och har varit en del av Samhällsmatchen i flera år. Först som deltagare på aktiviteterna, sedan som sportcoach och nu anställd som sportvärd.

– Jag älskar fotboll och att det kan skapa sådan positiv förändring. Det finns så mycket som är bra med Samhällsmatchen. Både initiativet och vad vi gör för ungdomar i samhället, men också själva arbetsplatsen och kollegorna. Vi har skapat en grym kemi och även tråkiga stunder blir roliga. Bäst är att få sysselsätta människor som behöver det, speciellt ungdomar och nyanlända. Och att växa som människa, få ansvar och kunna vägleda, ah det finns för mycket för att säga allt!

På Hammarbys Fotbolls kansli i Årsta har Alicia Bjurström precis kommit in efter att ha varit ute hela förmiddagen och satt upp affischer för ett event – karriärdagen - som Samhällsmatchen ska hålla med syfte att få ut unga i arbete. Alicia är också från Skarpnäck och har jobbat på samhällsmatchen i åtta månader.

– Man känner sig stolt av arbetet vi gör, man mår bra av det! Av att göra bra saker för andra. Och sen gruppen som är så bra. Vi är tio ungdomar som har fått göra det här tillsammans. Testa på massa olika grejer som man kommer ta med sig resten av livet. Ett av de bästa minnena är när vi fick en kväll att hitta på något tillsammans bara vi sportvärdar. Vi var på Tolv Stockholm och hade kul, spelade spel och bondade på en lite högre nivå.

Tillbaka på kaféet rullar planeringen av klasskampen vidare. Andres fyller i en lista över deltagande skolor och tittar upp från sin dator med ett skratt. 

– Vänta Aylin! Säg alla igen, jag råkade ta bort allt.

Att de sitter på kaféet just idag beror på att de hade jobb att utföra med Hammarbys Futsal som håller till i Eriksdalshallen. Annars är en vanlig dag för en sportvärd inte den andra lik. Det är allt från fältarbete med läxhjälp, event och att vara kompis på fritidsgården till möten och pappersarbete på Hammarbys kansli i Årsta. På fredagar samlar Andres ungdomarna vid ungdomsgården och går tillsammans med dem till idrottshallen i Kärrtorp där de öppnar upp för kvällen och spelar fotboll, lyssnar på musik, har skönt häng och umgås - något som uppskattas mycket och lockar ungdomar som inte bara bor i närområdet.

Att som ung och ny ute i arbetslivet få ta så mycket ansvar är utmanande, men också väldigt givande, menar Andres.

– I början handlade utmaningen mycket om att lära sig bli strukturerad. Komma i tid, fixa matlådor, allt sånt där. Efter hand med allt vi har fått testa på har jag lärt mig hur man bemöter människor, hur man ska prata när någon faktiskt lyssnar, och hur man läser av människor. Det har hjälpt mig mycket när man till exempel ska hålla ordning i hallen.

Alicia är inne på liknande tankar:

– Man har fått ta mycket ansvar och utmana sig själv, göra sånt man växer av. Det är många äldre vuxna som litar på oss yngre. Det har också varit utmanande att få ihop alla samarbeten och att lyssna och kunna komma till beslut när det är många starka viljor som alla vill till rätt ställe men på olika sätt.

Hon tänker tillbaka till workshops och utbildningar och menar att hon har fått med sig mycket som hon kan ha nytta av framöver i livet.

– Man har lärt sig om allt! Professionalitet och ledarskap, vet inte ens hur jag ska nämna allt. Man har fått lära sig nätverka och hur man ska ta olika typer av människor, att man får känna av och att alla inte kan bli bemötta på samma sätt. Och jag fick tala på scen! På södra teatern. Det var nervöst men gick bra!

Andres håller med.

– Jag har lärt mig så mycket. Det har verkligen handlat om att jobba med sig själv och utveckla sig själv på olika plan. Nästan som en ”förskola” till arbetslivet med allt vi fått lära oss som man inte riktigt fick lära sig i skolan. Vad som behövs för att vara vuxen.

Både Andres och Alicia menar att utmaningarna och ansvaret de fått på Samhällsmatchen har hjälpt dem att växa som människor och få klarhet i framtiden. Alicia berättar att innan hon kom till samhällsmatchen hade hon ingen aning om vad hon ville göra efteråt.

– Nu vill jag börja plugga och gå socionomutbildning. Jag har blivit så inspirerad av människor jag mött under tiden här. Det känns som jag fått tid och utrymme att ta reda på vad jag vill göra, och det är verkligen att hjälpa andra.

Som talangfull ytterback har Andres fortfarande en karriär som fotbollsproffs i sikte.  

– Men nu har jag lite mer koll på vad jag vill bli annars. Man har fått inspiration från andra jobb och personer man mött. Innan var det kanske tusen olika vägar man ville gå, nu känns det mycket mer klart.

Med den direktkontakt till Stockholmsområdenas unga som sportvärdarna skapat under sin tid på jobbet, har de fått en bild av hur framtidstron hos unga kan förbättras utefter sina erfarenheter från samhällsmatchen.

Alicia betonar behovet av att engagera vuxna:

– Alla, speciellt vuxna, måste visa att de finns där för de unga. Vi måste verkligen nå fram till ungdomarna och dela med oss av information om vilka resurser som finns tillgängliga för dem. Många ungdomar kanske inte vågar ta sig till fritidsgårdar eller andra platser för att de känner sig osäkra. Vi måste göra det lättare och mer bekvämt för dem att komma dit och känna sig välkomna. Det handlar verkligen om att skapa en stödjande och positiv atmosfär där unga känner sig trygga och inspirerade att utforska sina möjligheter.

Andres är också inne på vikten av engagemang:

– Det måste skapas fler fritidsgårdar, fler planer för basket och fotboll, fler events som riktar sig till unga. Vi behöver typ gå runt i skolor och visa att det finns en värld utanför deras närmiljö. Det är viktigt att unga idag får se att det finns möjligheter och att de har potential att lyckas utanför sina vanliga omgivningar.

Samhällsmatchen

Här kan du läsa mer om vårt samarbete med Samhällsmatchen.

Läs mer