Logga in

Välkommen på vernissage - Konsthallen på Parkgatan

2017-11-27 18:00

I ett nytt samarbete har Stena Fastigheter Malmö slagit sig ihop med Gatukontoret, Malmö Stad och gänget bakom Mitt Möllan, som Stena Fastigheter Malmö driver. Initiativet vill uppmuntra dialog och är en inbjudan till malmöborna, hur kan vi tillsammans skapa stadsliv?
Den 30 november är det vernissage för det första resultatet av initiativet: ”Konsthallen på Parkgatan”.

Parkgatan, en sträcka mellan två av Malmö och Möllevångens mest myllrande och ikoniska platser, S:t Knut Torg och Möllevångstorget. Ett stort antal insatser har gjorts och görs för att öka tryggheten i området, från stadens håll, från privata aktörer och från boende. Nu fortsätter arbetet med att skapa en plats där människor vill stanna upp och vara. Vi vill addera till berättelsen om den här platsen, precis som vi vill nyansera berättelsen om vår stad.

- Vi ser det som att vi alla har ett ansvar att skapa den stad vi alla vill leva i, en stad där vi gemensamt mobiliserar positiva och konstruktiva krafter. Vi på Gatukontoret har möjlighet att skapa bra förutsättningar för dessa krafter att verka och självklart vill vi göra vår del, säger Caroline Lundholm på Gatukontoret Malmö Stad.

Det inledande arbete med en gemensam strategi och ökad dialog gjordes under hösten 2017 och redan nu i november kommer ett initiativ att synas tydligt i stadsbilden.

- Vi har arbetat nära det gäng som jobbar med oss på Mitt Möllan med ett projekt som vi kallar ”Konsthallen på Parkgatan” där lokala konstnärer visar sin konst i Konsthallen på Parkgatan. Vi vill ge de boende och besökare en möjlighet att ta del av spännande konst i stadsrummet, precis bredvid Folkets Park och med detta skapa förutsättningar för fortsatt dialog och möten mellan människor. Mer stadsliv helt enkelt säger Cecilia Fredholm, chef kommunikation och social hållbarhet på Stena Fastigheter Malmö, som äger och driver Mitt Möllan.

- Vi ser det varje dag - det finns så mycket positivt och unikt med den här delen av staden och vi vill bygga vidare på det. Genom att satsa på samarbeten i stadslivet tror vi att verklig förändring kan ske. Vi hoppas att de som bor och verkar på Möllevången vill hänga på, det här är bara början säger Kajsa Blum, kommunikationsansvarig på Mitt Möllan tillsammans med Vanja Wickman. 

- Inredningen i Konsthallen på Parkgatan ska naturligtvis spegla vårt övergripande syfte, att arbeta med tanken om en stad som utgår från människan. Att sätta ett ståbord att luta sig mot i varmt sken under ett skyddande regntak på en befintlig lyktstolpe blir i det lilla - ett välkomnade  till ditt och vårt gemensamma stadsrum. Välkommen att ta del av konsten och möten med andra, möten med den plats som du känner,  på ett nytt sätt, berättar Egil Jansson, möbelformgivare som till vardags arbetar med inredningen på Mitt Möllan.

Under hela december kommer utställningen » Allt som finns kvar är vi « att finnas att ses på Konsthallen på Parkgatan som är placerad vid Folkets Park västra entré. Anna-Karin Andersson och Elias Björn har curerat utställningen med tre Malmöbaserade konstnärer. Leif Holmstrand visar sitt verk Surrogaterna 1–4, Ella Tillemas mörka målerier Havet ligger blankt när stormen rasar och Ingrid Furre sitt verk småfåglar.

- Trots olikheter i både uttryckssätt och tematik, har de gemensamt att de med en kompromisslös ärlighet, arbetar kring det personliga i förhållande till andra och samhället, säger Anna-Karin och Elias.

Alla boende i området och alla som är intresserade är varmt välkomna på kall vernissage på torsdag 30 november kl. 17.30 där det finns möjlighet att träffa alla bakom projektet samt om en kommer tidigt, njuta av godsaker från favoriterna från Mitt Möllan, Scandwich och Roots of Malmö kombucha. Sedan kommer utställningen att hänga i Konsthallen på Parkgatan till 30 december.

Konsthallen på Parkgatan vill förvalta det community som finns runt Parkgatan och på Möllevången. Det finns något väldigt speciellt i de här kvarteren som gör att människor från hela Sverige och världen dras hit, låt oss bygga vidare på den kraften framöver. Tankar om initiativet delas gärna på Parkgatans sociala medier @parkgatanmalmo eller under #parkgatanmalmo


Tillbaka