Logga in

Entreprenörskap ska bryta utanförskap

2017-07-18 10:00

​Genom att bygga entreprenörskap kan man effektivt bryta utanförskap. Det vill Stiftelsen Ester bevisa genom sin nystartade verksamhet i Handen, Haninge.

Trots den ”jobblinje” som etablerats sedan 2006 befinner sig fortfarande cirka 10% av Sveriges befolkning i utanförskap på arbetsmarknaden. Den grupp som är värst drabbad är kvinnor med invandrarbakgrund. För att minska utanförskapet behövs tiotusentals nya jobb skapas. Men varifrån ska dessa komma? 
 
Efter ett lyckat pilotprojekt i Helsingborg där 80% av deltagarna är i egenförsörjning genom småföretagande eller fast anställning, startar nästa projekt i Handen, Haninge. Under sommaren 2017 startar det första programmet för ca 10 kvinnor med utländsk bakgrund. Målsättningen är ett långsiktigt arbete under åren 2017 t o m 2020. Kvinnorna som är med i programmet får lära sig personligt ledarskap, entreprenörskap och marknadsföring. Målet är kvinnor som driver lönsamma företag, och får kraft att bygga egna liv. Med egna pengar. Efter eget huvud.
 
Projektet med Ester är en del av Stena Fastigheter Stockholms arbete med social hållbarhet som syftar till att skapa trygga och trivsamma bostadsområden.
- Entreprenörsprogrammet Ester ska stärka kvinnor i Haninge.Och genom att stärka kvinnor, stärker vi även lokalsamhället, säger Sarah Pettersson, relationsförvaltare på Stena Fastigheter.
 
Övriga samarbetspartners är Länsstyrelsen Stockholm, Samordningsförbundet Östra Södertörn, Stockholms Handelskammare och det lokala näringslivet i Haninge. Alla var på plats nyligen när invigningen av lokalen på Vikingavägen i Handen skedde i form av bandklippning.


Tillbaka