Logga in

Satsning på ökad hälsa bland barn och unga i Upplands Väsby

2017-07-13 15:45

​Upplands Väsby kommun tillsammans med Stena Fastigheter och Väsbyhem satsar gemensamt för att inspirera barnfamiljer i bostadsområdet Smedby till ett mer aktivt liv genom En Frisk Generation. Just nu pågår en efterlysning för att hitta intresserade familjer som vill delta i aktiviteterna.

Sverige är både ett av världens mest stillasittande länder samtidigt som vi är ett av de som motionerar mest. Detta har lett till att klyftorna mellan de som är fysiskt aktiva och de som är inaktiva har blivit allt större. En Frisk Generation, som arbetar med att förbättra barn och ungdomars hälsa, vill nu tillsammans med Upplands Väsby kommun samt bostadsbolagen Stena Fastigheter och Väsbyhem ändra på detta.
 
Stena Fastigheter har lång erfarenhet av att stödja liknande projekt i de områden där de har fastigheter.
- Vi vill att de boende ska trivas i sitt närområde och då är det viktigt att det finns saker att göra på fritiden. Att arbeta med fokus på familjer är extra roligt, då det är en satsning på framtida generationer, säger Sarah Pettersson, relationsförvaltare.
 
Just nu pågår rekrytering av familjer i Smedby
En Frisk Generation rekryterar intresserade familjer under sommaren, för att kunna erbjuda kostnadsfria aktiviteter från och med september. Just nu efterlyser man framförallt familjer där ett av barnen är 8-10 år och som vill få ta del av två familjeaktiviteter per vecka under ett års tid.
- Små förebyggande insatser tidigt i ett barns liv kan ge stora effekter tillbaka och är samhällsekonomiskt lönsamma, därför är vi oerhört tacksamma för samarbetet i Upplands Väsby och söker nu familjer som vill vara med i vår verksamhet här, säger Anja Nordenfelt, verksamhetschef på En Frisk Generation.
Aktiviteterna som erbjuds kommer att variera men kan t.ex. vara fotboll, basket, innebandy, friluftsaktiviteter och skridskoåkning. Efter avslutad vardagsaktivitet serveras en måltid i en närliggande lokal för att främja goda och hälsosamma matvanor. Det kostar inget att delta och hela familjen får vara med.
Efter ett års tid har familjerna fått prova ett stort utbud av roliga aktiviteter och blir, om de vill, hjälpta att komma i kontakt med en förening som de fattat tycke för.


Tillbaka