Logga in

Sommarjobb - ett steg på vägen

2017-05-18 08:00

För ett och ett halvt år sedan kom då 14-åriga Ali Ahmadi ensam till Sverige. Nu vill han skapa sig en bättre framtid här och på sikt kunna hjälpa andra. Under sportlovet fick han praktik hos Stena Fastigheter Göteborg – vilket lett till att han nu också fått sommarjobb.

Alis mål är att bli tandläkare. Innan dess vill han starta eget inom någon av de verksamheter han och hans familj tidigare bedrivit, till exempel champinjonodling eller hönsuppfödning. 
– Jag vill vara självständig och ha en egen verksamhet så att jag kan hjälpa andra. Men först måste jag studera så jag får bra betyg och kan komma vidare. Och för att nå dit måste jag fortsätta springa, lära mer och prova nya saker, säger Ali beslutsamt.

För närvarande går han i nian och bor ensam i en stödlägenhet på Hisingen. Tillsammans med en jämnårig kille som också kommit ensam till Sverige erbjöds han praktik på sportlovet hos Stena Fastigheter. Syftet var både att de skulle få något meningsfullt att göra under lovet, skaffa sig nyttig erfarenhet för framtiden och eventuellt kunna få sommarjobb efteråt – vilket nu också är klart att de får.

–​ Det är jättebra att ha fått ett sommarjobb, både för att ha något att göra och så att jag kan tjäna lite pengar. Det mesta kommer jag att spara till senare, så att jag kan ta körkort, säger Ali.

Fastighetsvärden Lennart Magnér som var Alis handledare under praktikperioden på Pennygången är idel lovord. 
– Det här var första gången jag tog hand om en praktikant på det här viset tidigare och hoppas få göra det igen. Ali är oerhört framåt och ambitiös och det har varit ett sant nöje att arbeta med honom – jag skulle rekommendera honom till vilken arbetsgivare som helst, säger Lennart Magnér.

Stena Fastigheter erbjuder varje år sommarjobb till 300 ungdomar som bor i Stena Fastigheters områden. Utöver det tar man också emot ett stort antal praktikanter, traineer och lärlingar. För sitt arbete med detta har Stena Fastigheter vunnit Fastighetsnytts och Fastigos pris Framtidsindex två år i rad.​​


Tillbaka